Tuzla,

UNIVERZITET U TUZLI

 
 

  home > aktuelnosti > obavjest
 

UNIVERZITET U TUZLI
SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU
Tuzla, 08.07.2011. god.


 

 

NA UNIVERZITETU U TUZLI
SVEČANO ZATVOREN „16. LJETNI UNIVERZITET“

 

Na Univerzitetu u Tuzli danas je svečano zatvoren Ljetni univerzitet koji se ove godine održavao šesnaesti put po redu. Ova jedinstvena manifestacija u našoj zemlji u okviru svog desetodnevnog trajanja okupila je brojne profesore i studente iz zemlje i inostranstva, a njen glavni cilj bio je akademska saradnja stručnjaka i naučnika iz različitih polja nauke.

Na zatvaranju ovogodišnjeg Ljetnog univerziteta prezentirani su svi sadržaji Ljetnog univerziteta kao i konkretni zaključci održanih seminara, naučnih skupova, simpozija i radionica. Ova manifestacija otvorena je 29. juna promocijom knjige „Doba ekonomske diplomacije“, autora Stjepana Mesića i Jasne Plevnik, a tokom trajanja svoje učešće uzeli su mnogi eminentni stručnjaci iz raznih oblasti koje su zastupljenje na Ljetnom univerzitetu.

 

 

Ljetni univerzitet je prije svega osnovan sa ciljem razmjene informacija među ekspertima iz određenih naučnih oblasti, koji svoja saznanja i praktične vještine pružaju studentima, asistentima, profesorima, stručnjacima i svima zainteresiranima za nove informacije.

Prema riječima prorektorice za međuuniverzitetsku i međunarodnu saradnju prof.dr. Mensure Aščerić, ova manifestacija protekla je znaku organizacije odgovarajućih tema na fakultetima, ali i centralne teme pod nazivom ˝Savremeni izazovi u reformi visokog obrazovanja˝. ˝Pri tome je poseban akcenat dat na samu reformu visokog obrazovanja kako to zahtjeva tržište rada u skladu sa zahtjevima stručnjaka i korupcije u obrazovanju. Organizirani su i kursevi fracuskog i engleskog jezika, a studenti su organizirali i svoju manifestaciju Studentsko ljeto. Ove godine je bio veliki broj učesnika i predavača sa internacionalnim učešćem˝, istakla je prorektorica, prof.dr. Mensura Aščerić.

Studenti su također pokazali i veliki interes za određene teme iz polja svog studiranja, a otklonjene su i etničke barijere, s obzirom da je ove godine došlo i mnogo studenata iz drugog entiteta ˝Proširen je i taj prostor ne samo razmjene informacija nego i uključivanje novih projekata. Vrlo smo zadovoljni ovim Ljetnim univerzitetom, s obzirom da je bio veliki odaziv naučnika i stručnjaka iz cijelog svijeta ali isto tako i studenata koji su rado došli˝, riječi su prorektorice, prof.dr. Mensure Aščerić.

Čast da zatvori Ljetni univerzitet pripala je rektoru tuzlanskog Univerziteta, prof.dr. Enveru Haliloviću, a koji je u osnovi zadovoljan onim što se dešavalo u proteklih deset dana.

˝Posebno sam zadovoljan s obzirom na naučni karakter nekoliko skupova koji su bili, ali i s obzirom na društveni značaj drugih skupova koji su također bili u sklopu ovog Ljetnog univerziteta. U ovom prvom smislu posebno bih izdvojio skup koji je bio na Priridno-matematičkom, Fakultetu elektrotehnike i Filozofskom fakultetu˝, istakao je rektor, prof. dr. Enver Halilović i dodao: ˝U ovom drugom smislu posebno bih izdvojio i spomenuo raspravu koja se ticala društvene dimenzije univerziteta i Bolonjskog procesa danas, sa posebnim osvrtom na ono što se danas naziva korupcijom na univerzitetu˝.

Zbog neodložnih obaveza svečanom zatvaranju nažalost nije mogla prisustvovati ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta, prof.dr. Nađa Avdibašić-Vukadinović, ali je na adresu Univerziteta u Tuzli uputila telegram, koji je svakako pročitan brojnim prisutnima. ˝Ljetni univerzitet je iznova potvrdio svoju opravdanost, renome i afirmisanost kao velika učinonica u kojoj se produktivno susreću mladi ljudi i istaknuti stručnjaci iz raznih oblasti. Tako je prevazišao samo obrazovnu i samo vaspitnu i dosegao nivo funkcije, koja je impresivan reper tradicije i ugleda Univerziteta u Tuzli - ne samo u granicama naše zemlje, već i mnogo šire˝, stoji u telegramu Avdibašić-Vukadinović.

 

 

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU