Tuzla,

UNIVERZITET U TUZLI

 
 

  home > aktuelnosti > obavjest
 

UNIVERZITET U TUZLI
SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU
Tuzla, 30.06.2011. god.


 

 

POČASNI DOKTOR NAUKA UNIVERZITETA U TUZLI STJEPAN MESIĆ
ODRŽAO RADNI SASTANAK SA MENADŽMENTOM UNIVERZITETA U TUZLI

 

U okviru posjete Univerzitetu u Tuzli, za bivšeg predsjednika Republike Hrvatske i počasnog doktora nauka Univerzitet u Tuzli, gospodina Stjepan Mesić upriličen je radni sastanak sa menadžmentom Univerziteta.

Tokom sastanaka, rektor Univerziteta u Tuzli, dr.sc. Enver Halilović, redovni profesor i predsjednica upravnog odbora Univerziteta, gospođa Hasiba Omeragić upoznali su gospodina Mesića sa radom Univerziteta odnosno sa aktuelnim projektima i zadacima koji stoje pred akademskom zajednicom našeg Kantona.

Između ostalog, istaknuti su procesi koji su u toku, čiji je osnovni cilj unaprjeđenje kvaliteta rada kako akademskog osoblja tako i unaprjeđenje kvaliteta nastavnog procesa i uvjeta studiranja, odnosno otvaranje većih pretpostavki za što uspješniji naučno-istraživački rad.
Formiranje univerzitetske biblioteke i pokretanje univerzitetskog izdavačkog centra, pored Kampusa Univerziteta u Tuzli i postupka eksterne, institucionalne akreditacije Univerziteta prioriteti su koji Univerzitet u Tuzli vode ka jedinstvenom europskom akademskom prostoru, rečeno je, između ostalog, na upriličenom sastanku. Predsjednika Mesića posebno je interesiralo stanje u oblasti naučno-istraživačkog rada i povezanosti akademske s privrednom zajednicom te ulaganje državnih sistema u procese obrazovanja. Kako je jučer rečeno, Univerzitet u Tuzli se kreće u okviru europskog standarda rada i finansijskih ulaganja državnih sistema u naučno-istraživački rad, što potvrđuju podaci o broju projekata koji se rade na Univerzitetu u Tuzli i koji predstavljaju tržišnu konkurentnost ove akademske zajednice, ali, kako je istaknuto, Univerzitet u Tuzli će u narednom periodu raditi na unapređenju ostvarenih pretpostavki za pokretanje vlastitih instituta i zavoda kojim bi tržišna vrijednost i novac neophodan za napredovanje mogao biti usmjeren u razvojne projekte i dostatan, sa većim tržišnim udjelom, za osnovnu djelatnost Univerziteta.

Jučerašnji radni sastanak bio je odlična prilika za razgovor o novoj saradnji između obrazovnih i i privrednih institucija iz Republike Hrvatske i Univerziteta u Tuzli, a po završetku sastanka upriličena je razmjena poklona i druženje sa novinarima koje je nastavljeno na svečanoj ceremoniji otvaranja „Ljetnog univerziteta“ i promociji knjige „Doba ekonomske diplomacije“.

 

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU