Tuzla,

UNIVERZITET U TUZLI

 
 

  home > aktuelnosti > obavjest
 

UNIVERZITET U TUZLI
SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU
Tuzla, 30.06.2011. god.


 

 

PROMOVIRANA KNJIGA „DOBA EKONOMSKE DIPLOMACIJE“

 


Povodom svečanog otvaranja „16. Ljetnog univerziteta“, Univerzitet u Tuzli posjetio je počasni doktor nauka, gospodin Stjepan Mesić, bivši predsjednik Republike Hrvatske , koji je sinoć kao jedan od autora promovirao knjigu „Doba ekonomske diplomacije“, djelo nastalo zajedničkim radom sa Jasnom Plevnik, istaknutom eksperticom iz oblasti primjenjene ekonomije.

Kako se sinoć moglo čuti, osnovna ideja knjige je ukazati na iznimnu važnost ekonomske diplomacije danas te analizirati hrvatski pristup i iskustva u širem kontekstu međunarodnih odnosa. Knjiga je zajedničko djelo, ali je, kako autori kažu u uvodu, "glavna odgovornost za teoriju na Jasni Plevnik, a empiriju na Stjepanu Mesiću". Sadržava četiri poglavlja: Međunarodni odnosi i ekonomska kriza; Hrvatska vanjska politika; Moja ekonomska diplomacija; Kako dalje. Knjiga je uspješan spoj teorije međunarodnih odnosa, analize hrvatske vanjske politike i "studije slučaja". Ima vrlo široki spektar korisnika: od studenata međunarodnih odnosa i diplomacije, profesionalaca u hrvatskim diplomatskim službama i Ministarstvu vanjskih poslova, do novinara, stručnjaka u vanjskoj trgovini i dr. Vrlo je zanimljiva i kao publicističko štivo, s obzirom na svjedočenje bivšeg predsjednika RH Stjepana Mesića o svojim aktivnostima u vanjskoj politici i razvoju hrvatskih gospodarskih veza u inozemstvu”. O djelu “Doba ekonoske diplomacije”, sinoć su govorili promotori profesor emeritus Hasan Muratović i prof.dr. Enver Halilović, rektor Univerziteta u Tuzli.

“Smatram da novi trendovi u međunarodnim odnosima traže od BiH da promijeni svoje ponašenje jer je u opasnosti ako ostane zakopana u geopolitiku i teritorijalna pitanja. To je vrlo težak posao za BiH i njezine političare ali s druge strane, imaju neke stvari koje mogu pomoći, procesi globalizacije i nastajanje svijeta bez granica, otvorili su BiH nove mogućnosti za ponašanje prema drugima i jednu povoljniju perspektivu u međunarodnim odnosima”, kazala je između ostalog autorica Jasna Plevnik.

“Meni i dr. Jasni Plevnik je privilegija da možemo govoriti pred ovim uvaženim auditorijem. Vi, koji sjedite ovdje, razumijete se i u politiku i u ekonomiju.”, rekao je na početku svoga obraćanja gospodin Stjepan Mesić i nastavio “Htio sam da diplomacija dobije nove zadatke, jedno je klasična diplomacija, a druga je ekonomska gdje svi možemo imati određene uloge, ali svi u pravcu razvoja”.

Prema riječima promotora porfesora Muratovića i rektora Halilovića knjiga “Doba ekonomske dilpmacije” je jeinstvena zbog svog sadržaja, načina pisanja i fantastičnog spoja teorije i prakse, pri čemu na vrlo zanimljiv i prihvatljiv način objašnjava širi kontekst međunarodnih i diplomatskih odnosa.
Nankon promocije, upiličen je svečani koktel te druženje sa autorima koji su rado potpisivali knjige i dijelili autograme.

 

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU