Tuzla,

UNIVERZITET U TUZLI

 
 

  home > aktuelnosti > obavjest
 

UNIVERZITET U TUZLI
SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU
Tuzla, 27.06.2011. god.


 

 

Počinje 16. Ljetni Univerzitet

29.juni - 08. juli 2011. godine

 

Ovogodišnji Ljetni univerzitet bit će organizovan od 29. juna do 08. jula 2011. godine. Ova tradicionalna manifestacija koja se održava šesnaesti put po redu odrzaće se pod geslom „Suvremeni izazovi visokog obrazovanja“.

Svečano otvaranje Ljetnog univerziteta u Tuzli planirano je za 29. juni promocijom knjige „Doba ekonomske diplomacije“ autora bivšeg predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića i stručne saradnice Hrvatske gospodarske komore i potpredsjednice Geoekonomskog foruma Jasne Plevnik. Ljetni univerzitet okupit će brojne profesore i studente iz zemlje i inostranstva, a glavni cilj je kao i svake godine akademska saradnja stručnjaka i naučnika iz različitih polja nauke, kako prirodnih i društvenih tako i tehničkih.

˝Cilj je također i saradnja studenata, te razmjena informacija. Zapravo da se smanje etničke barijere koje vladaju na ovim prostorima, odnosno implementacija novih projekata i novih vidova saradnje. Skoro svaki fakultet je uključen u organiziranje raznih seminara, okruglih stolova, diskusija i naučnih konferencija. Organizirat će se i kursevi stranih jezika za studente i zaposlenike. Treba napomenuti i da će u ovoj manifestaciji značajno učešće imati studenti. Dakle, ne samo sa našeg Univerziteta, države i regije, nego i iz cijelog svijeta˝, kazala je na današnjoj press konferenciji prorektorica za međuuniverzitetsku saradnju, prof.dr. Mensura Aščerić.

Centralna tema pod čijim okriljem se održava Ljetni univerzitet je ˝Savremeni izazovi u reformi visokog obrazovanja˝ u okviru koje će učestvovati eminentni stručnjaci, prof. Ante Domazet, prof. emeritus Hasan Muratović i vođa tima za projekat EU Paul Rinderu ˝Podrška reformi visokog obrazovanja u BiH. ˝Nakon toga slijedi okrugli sto ˝Antikorupcija u obrazovanju, te radionica ˝Reforma visokog obrazovanja˝. To će se sve održati 30. juna u okviru ove centralne teme, a koja je ujedno i centralni događaj ovogodišnjeg ljetnog Univerziteta˝, rekla je stručna saradnica u uredu za međuuniverzitetsku saradnju Selma Bešić, i dodala da se očekuje dolazak oko 100 profesora i 300 studenata.

 

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU