Tuzla,

UNIVERZITET U TUZLI

 
 

  home > aktuelnosti > obavjest
 

UNIVERZITET U TUZLI
SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU
Tuzla, 01.07.2011. god.


 

 

U okviru „Ljetnog univerziteta“ održane panel diskusije,
predavanja, okrugli stolovi i radionice pod motom

„Savremeni izazovi reforme visokog obrazovanja“


Program drugog dana „16. Ljetnog univerziteta“ koji se od 29.06.-08.07.2011. godine održava na Univerzitetu u Tuzli, donio je niz događaja usmjerenih prema „Savremenim izazovima visokog obrazovanja“. U prijepodnevnim satima svi zainteresirani imali su priliku pratiti izlaganja i predavanja u okviru panel diskusije i okruglog stola sa temom „Savremeni izazovi reforme visokog obrazovanja“. U okviru ove teme govoreno je o „Univerzitetu u funkciji korporativnog svijeta“- predavanje dipl. ing. elektrotehnike i komunikacije, gospodina Emina Hatunića, zatim o „Sadržaju i konceptu menadžmenta u visokom obrazovanju“- predavanje profesora emeritusa Hasana Muratovića i o pitanjima i odnosima tržišta rada i univerziteta „Može li reforma univerziteta otkloniti jaz između ponude i tražnje stručnjaka na tržištu rada u Bosni i Hercegovini“ o čemu je govorio prof. dr. Ante Domazet. O osigrranju kvaliteta u visokom obrazovanju na primjerima studije slučaja, govorio je Paul Rinderu, šef tima „Podrška reformi visokog obrazovanja" koju sprovodi GOP-a.

Poslijepodnevni sati drugog dana ovogodišnjeg „Ljetnog univerziteta“ bili su rezervirani za pitanja „Antikorupcije u obrazovanju“ o čemu su govorili prof.dr. Hajro Kofrc, Laura Bošnjak i Lejla Ibranić iz Transparency Internationala i Dragana Šarić iz EU info centara koja je govorila o projektu“ Borba protiv korupcije u obrazovanju“ koji će se sprovoditi na svim javnim univerzitetima. U okviru ove radionice svečano je potpisan Sporazum o saradnji između Univerziteta u Tuzli i NVO „Kyodo“ kojim se na Univerzitetu u Tuzli implementira projekat „Borba protiv korupcije u obrazovanju“ podržan od Europske unije.

Prema riječima rektora tuzlanskog Univerziteta, prof.dr. Envera Halilovića potpisivanje ovog Sporazuma govori o namjeri univerziteta i spremnosti da se u svakom segmentu i na svim nivoima na najbolji mogući način suprodstavljamo poslovima koji mogu biti koruptivni ili koji se mogu ocjeniti kao korupcioni. ˝Za nas je sasvim svejedno ko u kontroli korupcije učestvuje. Sve institucije sistema koje su pozvane da grade sistem bobre protiv korupcije su uvijek dobrodošle˝, istakao je rektor Halilović, podsjećajući da je menadžment Univerziteta u Tuzli davno donio mjere u borbi protiv korupcije na nivou ove javne ustanove. Potpisujući Sporazum rektor Halilović je u ime Univerziteta izrazio punu podršku ovome projektu i istaknuo kako se upravo provode intenzivne konzultacije s dekanima fakulteta vezano za predstojeće prijemne ispite kako bi se smanjile koruptivne radnje i kako bi prijem studenata bio što transparentniji.

Prema riječima moderatora prof.dr. Hajre Kofrca, cilj ovog stola je bez velikih pretenzija zaokruživanje pitanja korupcije, ali i riješavanja svih problema koji postoje u oblasti obrazovanja apropo korupcije. ˝Mi danas želimo i da damo makar neke osnovne naznake i ideje kako bi se išlo u pravcu, ako ne eliminisanja korupcije onda barem u smislu njenog dovođenja na određeni nivo, a koji bi mogli nazvati tolerantnim. Mislim da postoji čitava serija ili čitav instrumentarij koji se može primjeniti u suzbijanju korupcije˝, istakao je Kofrc. Kada govorimo o korupciji na univerzitetima, akteri nisu samo studenti, kako je kazao Kofrc, oni svakako jesu učesnici, ali koji su na posljednjem mjestu. ˝Nemojmo uvijek govoriti da su studenti ti koji izazivaju korupciju. Ono jesu učesnici, ako ona postoji, a svi vjerujemo da postoji u nekom obimu zavisno o kojem se fakultetu i univerzitetu radi. Osnovni teret u njenom ublažavanju trebaju nositi nastavnički, saradnički i ostali kadrovi koji rade na univerzitetu˝, riječi su Kofrca.

Drugi dan “16. Ljetnog univerziteta” završen je radionicom koju je vodio zamjenik direktora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta Bosne i Hercegovine, gospodin Boris Ćurković, govoreći o reformskim procesima na univerzitetima u Bosni i Hercegovini, odnosno aspektima reforme u oblasti visokog obrazovanja.

 

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU