|
UNIVERZITET
U TUZLI
SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU
Tuzla, 04.07.2011. god.
U okviru 16. Ljetnog
univerziteta
IV tradicionalni međunarodni skup "Hranom do zdravlja"
U okviru ovogodišnjeg
16. Ljetnog univerziteta danas je u Tuzli upriličen IV tradicionalni
međunarodni skup pod nazivom ˝Hranom do zdravlja˝. Tema ovogodišnjeg
skupa je ˝Dijetetski proizvodi u zdravlju i bolesti˝, a o kojoj
govore profesori sa univerziteta iz Norveške, Austrije, Hrvatske,
Srbije, Makedonije, Slovenije i Bosne i Hercegovine.
Prema riječima moderatora skupa, prof.dr.
Midhata Jašića, cilj je ostvarenje jake i snažne mreže koja
će okupiti naučnike i stručnjake iz područja regiona i šire,
a koji se bave odnosom prehrane i zdravlja.˝Danas smo u tome
i uspjeli. Imamo oko 42 rada koji će se izlagati, a izdali smo
i Zbornik sažetaka, čiji su izdavači pored Univerziteta u Tuzli,
te Farmaceutskog fakulteta i Univerzitet u Tronthajmu, Osijeku,
Novom Sadu i Štipu.Već smo postigli da je svake godine sve veći
i veći interes slušalaca za ovaj skup. Imamo danas oko 20 profesora
iz srednjih škola koji su došli da se dodatno educiraju, zatim
studente sa Farmaceutskog, Tehnološkog i drugih fakulteta Univerziteta
u Tuzli. Pored toga tu su i gosti slušaoci iz BiH, Srbije i
Hrvatske˝, ističe Jašić.
Čast da otvori ovogodišnji skup ˝Hranom
do zdravlja˝ pripala je prorektorici za međuuniverzitetsku saradnju,
prof.dr. Mensuri Aščerić, a koja je tom prilikom govorila o
važnosti hrane za ljudski organizam. ˝Hrana je važna za održavanje
fizioloških funkcija organizma. Znamo da hrana može doprinijeti
bolestima, međutim isto tako i zdravlju. Još od davnina je poznato
da mnoge tvari iz hranjivih sastojaka utiču na funkcije organizma.
Poznato je i da mnoge supstance iz hrane utiču na mmnoge koagulacije
krvi i da mnoge djeluju protiv bolova i na druge funkcije organizma˝,
riječi su Aščerić.
Agencija za sigurnost hrane BiH, kao i
prethodnih, i ove godine ponudila je svoju svesrdnu pomoć u
realizaciji ovog skupa. Prema riječima predstavnice ove agencije,
prof dr. Nihade Ahmetović, danas se o hrani zaista može mnogo
pričati, ali to nikada nije suvišno. ˝Stalno pričati i edukovati
i potrošače i zainteresiranu javnost zaista je više nego važno.
Agencija za sigurnost hrane BiH je ove godine jedan od suorganizatora
i nadamo se da će tako biti i u narednom periodu. Naš doprinos
koji dajemo u oblasti za sigurnost hrane kao doprinos nacionalnog
autoriteta u oblasti hrane u BiH je nemjerljiv˝, ističe Ahmetović,
koja će u okviru svoje prezentacije pokušati približiti neke
aktivnosti koje Agencija za sigurnost hrane BiH radi u ovoj
oblasti u skladu sa njihovim nadležnostima, a koje su definisane
Zakonom o hrani. One su brojne, od procjene rizika i upravljanja
rizikom do stalne komunikacije kada je u pitanju rizik.
U okviru IV tradicionalnog međunarodnog
skupa ˝Hranom do zdravlja˝ prisutni su u prilici slušati predavanja
o podtemama ˝Sastojci hrane i njihov uticaj na zdravlje˝, ˝Teme
vezane za dijetetske proizvode i zdravstvenu sigurnost˝ te ˝Dijetetika
i dijoterapija˝, a koji se realizira u saradnji sa Udruženjem
liječnika porodične medicine. Nakon pomenutih predavanja učesnicima
i predavačima će biti dodjeljeni certifikati i zahvalnice.
SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU
|