Tuzla,

UNIVERZITET U TUZLI

 
 

  home > aktuelnosti > obavjest
 

UNIVERZITET U TUZLI
SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU
Tuzla, 04.07.2011. god.


 

U okviru 16. Ljetnog univerziteta

SEMINAR „TRANSPLATACIJA I DARIVANJE ORGANA“


Članstvo u Eurotransplantu omogućilo bi nastavak razvoja transplantacijske medicine u Bosni i Hercegovini, a što u suštini predstavlja nadu za liječenje velikog broja pacijenata. U isto vrijeme to bi značilo i podršku naporima koji su do sada uloženi u razvoj ove oblasti u kojoj je UKC Tuzla ostvarila vrlo značajne napretke i rezultate.

Tome u prilog govore podaci da je do sada urađeno ukupno 95 presađivanja bubrega, 93 u okviru srodničke transplantacije, jedna supružnička i 11 kadaveričnih. Osim toga, u okviru 6 kadaveričnih donacija obavljene su i transplantacije jetre i rožnica. U kontinuitetu provođenja programa uvedena je i transplantacija jetre sa živog davaoca te transplantacija matičnih čelija hematopoeze - koštane srži. Kako je istaknuto na seminaru „Transplantacija i doniranje organa” danas održanom u Tuzli u organizaciji Klinike za interne bolesti Javne zdravstvene ustanove Univerzitetski klinički centar Tuzla i Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, a u okviru održavanja Ljetnog univerziteta u Tuzli, neophodno je da u projekat transplantacije i doniranja budu uključeni svi relevantni faktori i posebno država.

Kroz predavanja i prezentacije te konstruktivni razgovor sa stručnjacima iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Austrije i Bosne i Hercegovine definisale su se smjernice daljeg razvoja i potrebe za strategijom i aktivnostima na državnom nivou kada je u pitanju transplantacijski program i posebno, doniranje organa. Razmjena iskustava donosi ogroman benefit u stvaranju smjernica rada i aktivnosti za razvoj transplnatacije organa i tkiva kod nas.

Doc.dr.Mithat Tabaković prezentirao je rad o transplantaciji i doniranju organa u Bosni i Hercegovini istakavši da je jasan cilj prisutan u ovom segmentu, a to je ulazak u Eurotransplant, kao i snažnije djelovanje na podizanju svijesti o važnosti i značaju doniranja organa. Izvanredne prezentacije u kojima su izložili vlastita iskustva, principe organizacije i modele djelovanja te posebno se osvrnuli na organizacijski aspekt doniranja organa imali su dr Mirela Bušić iz Hrvatske, dr Danica Avsec iz Slovenije i dr Mirjana Laušević iz Srbije. O kvaliteti i postignutim rezultatima u oblasti transplantacije bubrega u Sloveniji govorio je prof.dr.Aljoša Kandus, a stanje u ovoj oblasti u Austriji te viđenje situacije u BiH izložio je prof. dr MEDFrdinand Mühlbaher. “Perspektive razvoja transplntacije organa u Bosni i Hercegovini” naziv je okruglog stola na kome su stručnjaci u ovoj oblasti razgovaralti i otvorili važna pitanja čiji odgovori će biti ključne polazne tačke za izradu strategije i smjernica u realizaciji ovog važnog i značajnog projekta za BiH.

 

 

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU