Tuzla,
UNIVERZITET U TUZLI

 

 

 
  Poslijediplomski studij
  Bolonjski proces
  Studenti i nastava
  Aktuelnosti
  Konkursi/natječaji
  Alumni
 Webmail
 Podrška korisnicima untz.ba



 

 

Tužni i žalosni javljamo da je istaknuti član naše akademske zajednice i naš dragi kolega

JURAJ NOVOSEL

preminuo 23.8.2008. godine u 78. godini.

Komemorativna sjednica je održana u utorak, 26.8.2008. godine u 12.00 sati u Narodnom pozorištu u Tuzli, ispraćaj 26.8.2008. godine u 14.00 sati ispred Komemorativnog centra, a sahranjen je na Rimokatoličkom groblju Borić.

Juraj Novosel je bio jedan od najvećih entuzijasta koji je živio u ovom gradu. Djelo koje je ostavio iza sebe je plemenito svjedočastvo nastanka brojnih institucija u našem gradu koje su svjetli primjer neumornog i vrijednog višegodišnjeg i nikada prekinutog samoprijegornog rada.

Kada se završi jedan život uvijek ostaju tuga i praznina za onim koji je otišao. Ali, kada je Juraj Novosel u pitanju, moramo ostati začuđeni i zadivljeni svim onim što je on poduzeo i ostvario, unoseći u svaki posao ljubav i elan.

On kao da je proživio nekoliko života. Nije uobičajeno da u jedan ljudski život stanu tolike institucije koje je gradio i razvijao, istodobno radeći u razredu kao profesor, odgajajući generacije, stvarajući univerzitetsku administraciju, radeći u sportu, kulturi, informiranju, pišući brojne publikacije, i članke, organizirajući brojne manifestacije... I tako sve, bez imalo poštede, više od 54 godine, od 1954. godine do posljednjeg dana svog izuztetno bogatog i sadržajnog života.

Najveći dio svoga radnog vijeka, ukupno 34 godine, Juraj Novosel je proveo na Univerzitetu u Tuzli. Jedan je od prvih zaposlenika Tehnološkog fakulteta na kojem je radio od njegovog osnivanja 1959. godine do 1975. godine kada dobiva zadaću od posebnog društvenog značaja: osnovati Medicinski fakultet i Univerzitet u Tuzli.

Juraj Novosel je skupa s akademicima Ismetom Mujezinovićem i Tihomilom Markovićem, te profesorom Ibrom Pašićem bio ključni operativac koji je iznio posao osnivanja Univerziteta u Tuzli 1976. godine. Do tada je imao iskustvo s osnivanja Tehnološkog falkulteta, Studnetskog centra, studenstke poliklinike, te Medicinskog fakulteta.

Po osnivanju Univerziteta, Juraj Novosel prelazi na Univerzitet, i kada pogledamo iz ove perspektive, vidimo da je on zapravo rodonačelnik suvremene univerzitetske administracije i jedan od najznačajnijih kroničara Univerziteta u Tuzli koji je pripremio i pisao za 65 univerzitetskih i fakultetskih publikacija.

U jedan radni vijek stalo je puno institucija, osnivanja, gradnje, pedagoškog rada s mladim ljudima, osnivanja Zajednice univerziteta Bosne i Hercegovine kojoj je Juraj Novosel bio glavni tajnik, te zajednoice univerziteta tadašnje Juigoslavije. Ali, i izvan visokog obrazovanja i obrazovanja uopće, Novosel je radio i gradio: u Omladinskom sportskom društvu Jedinstvo bio je generalni sekretar, potpredsjednik i predsjednik, predsjednik Odbojkaškog kluba Jedinstvo, aktivan u SOFKI, a prije toga u Đakovu, te Doboju, u Klubu pjesnika, u izviđačkom klubu, u Sindikatu...

Nakon umirovljenja 1993. godine Juraj Novosel ne posustaje. Radi na obnavljanju rada HKD-a Napredak i Društva Hrvatski dom, radeći kao glavni tajnik. Aktivan je u Hrvatskom športskom društvu Zrinski. Od prvog broja Hrvatskog glasnika u tome je listu, a posljednjih je nekoliko godina bio glavni urednik i ključna osoba koja je držala tri kuta ovoga lista. Posljednjih 15 godina svu svoju ljubav i entuzijazam Juraj Novosel je posvetio kulturi. U njegovim poetskim tekstovima smo čitali ljubav, nadu, opravdanje, prašatnje.

Teško je povjerovati da nas Juraj Novosel više nikada neće posjetiti, iz torbe izvaditi Hrvatski glasnik, pisan s ljubavlju, da više nikada nećemo čuti njegov topli glas kojime pronalazi riječi utjehe, ohrabrenja, radosti, nade. Moramo u mislima preletjeti trenutke koje smo podijelili i pokušati sagledati što smo sve od njega dobili, mi pojedinci, znanci i prijatelji, kolege, ali i čitava zajednica.

Odlaskom Juraja Novosela ostaje velika praznina. Najprije njegovoj obitelji, sinu Damiru, o čijim uspjesima u dalekom svijetu je s velikim ponosom govorio, snahi Zikreti koju je neizmjerno volio, te posebno njegovim unukama Jasmini i Vedrani, čije je slike uvijek nosio sa sobom i čije je prve životne uspjehe prepričavao s velikom ljubavlju. Ostaje praznina i svima nama, njegovim kolegama i prijateljima, brojnim generacijama učenika i studenata, praznina njegovim poznanicima i sugrađanima.

Tuzla je izgubila jednog velikog čovjeka, jednog skromnog, samozajtajnog radnika, koji je djelujući iz pozadine dao nemjerljiv doprinos gradnji najvećih djela na koja smo danas svi ponosni. O Juraju Novoselu će se dugo i lijepo govoriti, jer on je nadahnuo mnoge. Primjer je koji ćemo slijediti.

Neka je vječna slava i hvala našem uvaženom kolegi i velikom prijatelju Juraju Novoselu!