Z A P I S N I K
sa I vanredne sjednice Senata Univerziteta održane 23.05.2007. godine sa početkom u 10,00 sati u sali za sjednice Rektorata Univerziteta u Tuzli


Sjednicom je predsjedavao predsjednik Senata prof.dr. Džemo Tufekčić, rektor Univerziteta.
Sjednici su prisustvovali: prof.dr. Admedina Savković, prof.dr. Mirsad Đonlagić, prof.dr. Snježana Marić, doc.dr. Ajša Mahmutagić, prof.dr. Izudin Kešetović, doc.dr. Aljo Mujčić, prof.dr. Lejla Begić, prof.dr. Branimir Mikić, doc.dr. Alija Biberović, prof.dr. Azem Kožar, doc.dr. Izet Alić, prof.dr. Farid Ljuca, doc.dr. Hajro Kofrc, doc.dr. Izudin Hasanović, prof.dr. Fehim Dedagić, prof.dr. Salih Kulenović, prof.dr. Abdulah Bašić, prof.dr. Muhamed Bijedić i Ismet Pirić, dipl.ecc.

Sjednici nisu prisustvovali: prof.dr. Enver Mandžić, prof. Vlado Kerošević, prof.dr. Srđan Vukadinović, prof.dr. Nevzeta Salihović, prof.dr. Reuf Kapić, doc.dr. Amir Tokić, prof.dr. Zlata Mujagić, doc.dr. Bego Omerčević, prof.dr. Ramiz Šelo, prof.dr. Kasim Muminhodžić, prof.dr. Izet Žigić i prof.dr. Mirjana Radić.

Osim članova Senata sjednici su prisustvovali: doc.dr. Edin Delić – predsjednik Sindikata visokog obrazovanja i voditelj ureda za osiguranje kvaliteta, prof.dr. Amir Mešković, stalni predstavnik SVO, prof.dr. Meho Bašić, prodekan za NIR Tehnološkog fakulteta i Mirsada Delić, sekretar Senata.
Sjednici nije prisustvovala: Jasmina Berbić, dipl.pravnik – generalni sekretar Univerziteta.

Za ovu sjednicu utvrđen je slijedeći


D N E V N I  R E D


TAČKA 1.
PREISPITIVANJE PRIJEDLOGA ODLUKE O UPISU STUDENATA U I GODINU DODIPLOMSKOG STUDIJA NA FAKULTETE/AKADEMIJU UNIVERZITETA U TUZLI U ŠKOLSKOJ 2007/2008. GODINI I UTVRĐIVANJU PARTICIPACIJE STUDENATA SVIH STUDIJSKIH GODINA U TROŠKOVIMA STUDIJA BROJ: 03-2392-3.1/07 OD 18.04.2007. GODINE

Prof.dr. Džemo Tufekčić – rektor Univerziteta u Tuzli informisao je Senat Univerziteta da je uz prisustvo prorektora i predsjednika Upravnog odbora održan sastanak sa premijerom Vlade Tuzlanskog kantona 23.05.2007. godine, na kome se, pored ostalog, raspravljalo i o upisnoj politici za akademsku 2007/08. godinu.

Premijer Vlade Tuzlanskog kantona preporučio je da se na Fakultete/Akademiju Univerziteta u Tuzli i u školskoj 2007/08. godini upiše broj studenata i utvrdi cijena kao i u prethodnoj školskoj 2006/07. godini.

Rektor Univerziteta ukratko je obrazložio stav Vlade TK.




Senatu Univerziteta na sjednici je prezentiran materijal o broju studenata, prvi put upisanih u I godinu dodiplomskog studija na Univerzitetu u Tuzli od akademske 1997. do 2007. godine i obrazloženje nove upisne politike, nakon čega je obavljena rasprava u kojoj je učestvovala većina članova Senata.

Senat Univerziteta upoznao se i sa Zaključkom Upravnog odbora Univerziteta od 21.05.2007. godine, za preispitivanje Prijedloga Odluke o upisu studenata u I godinu dodiplomskog studija na Fakultete/Akademiju Univerziteta u Tuzli u školskoj 2007/2008. godini i utvrđivanju participacije studenata svih studijskih godina u troškovima studija broj: 03-2392-3.1/07 od 18.04.2007. godine, u dijelu predloženog broja studenata i visine školarine studenata koji prvi puta upisuju I godinu studija.

Na sjednici Senata raspravljalo se o predloženom broju za upis studenata, o prijedlogu za povećanje, o standardima i normativima, kvalitetu u nastavi, prostornim kapacitetima, potrebnoj opremi, kadrovima i drugim pitanjima u vezi sa Bolonjskom reformom, nakon čega je donesen slijedeći


1.Z A K LJ U Č A K


Zadužuju se dekani Fakulteta/Akademije Univerziteta u Tuzli da u skladu sa preporukom Vlade Tuzlanskog kantona dostave Prijedlog za povećanje broja za upis studenata u I godinu dodiplomskog studija na Fakultete/Akademiju Univerziteta u Tuzli u školskoj 2007/2008. godini i da u vezi sa istim i postojećom Analizom sačine novi prijedlog prostornih rješenja, opremljenosti laboratorijskih kapaciteta i kadrovskih potencijala, kao i prijedlog finansijske konstrukcije koja obezbjeđuje uvjete za predloženi upis.

Rok za realizaciju navedenog Zaključka je petak, 25.05.2007. godine do 12,00 sati.

Materijale je potrebno dostaviti Mirsadi Delić, sekretaru Senata Univerziteta.


Drugih pitanja i informacija nije bilo pa je sjednica Senata Univerziteta završena u 12,45 sati.


PREDSJEDNIK SENATA UNIVERZITETA

Dr.sc. Džemo Tufekčić, red.prof.


SEKRETAR SENATA
Mirsada Delić, dipl.pravnik

UNIVERZITET U TUZLI
Broj: 03-3640-1/07.
Tuzla, 23.05.2007. godine