UNIVERZITET U TUZLI

obavijest


Google


www untz.ba
home > aktuelnosti > obavijest
 

UNIVERZITET U TUZLI

Tuzla, 06.01.2011. god.

 

 


SAOPŠTENJE ZA JAVNOST


Univerzitet u Tuzli najoštrije osuđuje brutalno nasilje u vidu najtežih krivičnih djela protiv spolne slobode i morala koje su pretrpjele studentice našeg Univerziteta dana 29.12.2010. i 02.01.2011. godine u Tuzli.

Užasnuti, revoltirani i zabrinuti ovim događajima, te njihovim uzrocima i posljedicama, reagujemo kao akademska zajednica čiji je zadatak transformisanje društva od zajednice okrenute nasilju i ograničavanju sloboda ka otvorenom društvu u kojem rodna razlika nije oznaka potlačenosti. Rodno utemeljeno nasilje nije incident; ono je strukturalno i proračunato te ima za cilj ograničavanje slobode kretanja i djelovanja svih žena bez obzira na dob, društvenu klasu i nivo obrazovanja.

Zato na solidarnost pozivamo i širu društvenu zajednicu kako bismo se valu agresije koji prijeti svima nama suprotstavili zajedno i to svim snagama koje ovo društvo može i mora da proizvede. Stoga zahtijevamo od nadležnih organa policije i pravosuđa da poduzmu sve mjere kako bi se zaštitile žrtve i javnost od svih slučajeva nasilja, uključujući i rodno utemeljeno nasilje, i to kroz dosljedne i maksimalne kazne za počinitelje ovih krivičnih djela predviđene Kaznenim zakonom F BiH.

 

 


UNIVERZITET U TUZLI