UNIVERZITET U TUZLI

obavijest


Google


www untz.ba
home > aktuelnosti > obavijest
 

UNIVERZITET U TUZLI
RUDARSKO-GEOLOŠKO-GRAĐEVINSKI FAKULTET
Tuzla, 13.06.2011. god.

 

Univerzitet u Tuzli organizira XIV Balkanski kongres pripreme mineralnih sirovina


U utorak 14. juna 2011. otvaranje XIV Balkanskog kongresa o pripremi mineralnih sirovina

Više od tri stotine učesnika iz osamnaest zemalja okupit će se u Tuzli

Kongres se održava pod pokroviteljstvom člana predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića

 

Hotel Tuzla i Filozofski fakultet Univerziteta u Tuzli od 14. do 16. juna 2011. godine bit će domaćini XIV Balkanskom kongresu o pripremi mineralnih sirovina. Kongres se održava pod pokroviteljstvom člana predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića, a u organizaciji Rudarsko-geološko-građevinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli i Rudarskog fakulteta u Prijedoru, Univerzitet u Banja Luci.

 

Kako je na danas održanoj press konferenciji kazao prof. dr. Kemal Gutić, dekan Rudarsko-geološko-građevinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, održavanje ovog Kongresa će biti jedan od najznačajnijih naučnih skupova u BiH iz oblasti rudarstva.

 

- Značajno je to što se Kongres održava u Tuzli koja je inače rudarski grad i koja eksploatiše različite vrste mineralne sirovine, na ovaj način dajemo svoj doprinos privrednom razvoju ovoga grada i Bosne i Hercegovine. Važno je i to što svi učesnici i poslovni partneri koji dolaze na Kongres traže mogućnosti investiranja u ovo područje kao i cijelu Bosnu i Hercegovinu. Nadamo se da će profesori i kolege koji će razmijeniti svoja iskustva, tokom trajanja Kongresa moći uspostaviti nove kontakte i pokrenuti nove inicijative za ulaganja, odnosno za razvijanje privrede – istakao je dekan Gutić.


Kako je istako doc. dr. Nedžad Alić, predsjednik Organizacionog odbora Kongresa ono što je bitno istaći jeste da Kongres zajednički organiziraju jedina dva rudarska fakulteta u Bosni i Hercegovini iz Tuzle i Prijedora, kao i to da se očekuju učesnici iz cijeloga svijeta.

- Iako Kongres nosi naziv Balkanski, na osnovu prijavljenih učesnika, imamo daleko širi kontekst odvijanja, a to pokazuje i činjenica da imamo 155 objavljenih naučnih radova koji su recenzirani na nivou međunarodnog odbora u kojem je učestvovalo 30 recenzenata iz deset zemalja. Učesnici dolaze iz 18 zemalja, praktično imamo učesnike sa naučnim radovima sa svih kontinenata. Ukupan broj prijavljenih autora je 362, a očekujemo oko 150 naučnika iz cijeloga svijeta da nam budu gosti u naredna tri dana – informisao je novinare na danas održanoj press konferenciji, doc. Alić.

Teme predavanja na Kongresu obuhvatit će probleme pripreme mineralnih sirovina kao jezgra cijelog opšteg održivog razvoja, vodeći računa o zaštiti okoline.

Pozvani predavači na Kongresu su vodeći stručnjaci iz oblasti pripreme mineralnih sirovina i to prof. dr. Cyril O'Connor iz Južne Afrike, predsjednik IMPC vijeća, zatim prof. dr. James Hendrix iz Amerike, specijalista za iskop zlata i srebra i prof.dr. Halit Liya Kuyumcu iz Njemačke, šef odjeljenja za procesiranje mineralnih sirovina u TU Berlin.

U okviru XIV Balkanskog kongresa o pripremi mineralnih sirovina održat će se i V Regionalni kongres studenata geotehnoloških fakulteta „Georeks“.

- Do sada se „Georeks“ može pohvaliti sa dva jako uspješna Kongresa, a ove godine imamo čast da budemo domaćini V regionalnog kongresa na kojem će učestvovati 44 studenta pod vodstvom 22 profesora i bit će izlagano ukupno 18 studentskih naučno - istraživačkih radova – istakla je studentica Lejla Arnatuović.

Ceremonija otvaranja Kongresa bit će održana 14. juna 2011. godine u Kristalnoj dvorani Hotela Tuzla, sa početkom u 10.00 sati.

 

 

ORGANIZACIONI ODBOR