UNIVERZITET U TUZLI

obavijest


Google


www untz.ba
home > aktuelnosti > obavijest
 

UNIVERZITET U TUZLI
FAKULTET ZA TJELESNI ODGOJ I SPORT
Tuzla, 25.04.2011. god.

 

IV međunarodni simpozij NTS u Sarajevu
U nizu uspješnih prezentacija Almira Atikovića sa FTOS

 

Nakon više uspješno organiziranih simpozija nove tehnologije u sportu (NTS 2005.,2007. i 2009.), koji su imali međunarodni odjek, Fakultet sporta i tjelesnog odgoja Univerziteta u Sarajevu i Olimpijski Komitet BiH i ove godine organizovao je, četvrti po redu Međunarodni simpozij novih tehnologija u sportu - NTS 2011., koji se održao 22. i 23. 04. 2011. godine u Sarajevu. Cilj NTS-a je podrška i predstavljanje naučnoistraživačkog rada u sportu, promocija olimpijskog pokreta, edukacija sportskih radnika, poboljšanje suradnje visokoškolskih institucija, kao i prevazilaženje posljedica regionalne informativne blokade. U sklopu svečanosti organizatori su istaknutnom bh. nogometašu i nogometnom stručnjaku Ivici Osimu uručili specijalnu plaketu za razvoj sporta u BiH, kao i razvoj olimpijskih vrijednosti.

Na četvrtom međunarodnom simpoziju NTS sudjelovali su predstavnici Univerziteta u Tuzli dr.sc. Almir Atiković, viši asistent i mr.sc. Jasmin Zahirović, asistent sa Fakulteta za tjelesni odgoj i sport. Naš predstavnik se na ovom simpoziju, predstavio sa radom urađenim pod mentorstvom uvaženog profesora iz Slovenije dr.sc. Ivana Čuka sa Fakulteta za šport iz Ljubljane. U konkurenciji izlagača iz jugoistočne Evrope, Sjedinjenih Američkih Država, dr.sc. Almir Atiković je osvojio 1. mjesto za najbolju oralnu prezentaciju u konkurenciji Edukacijski procesi u sportu i tjelesnom odgoju. Rezultate svojih istraživanja i iskustava saopštava na gotovo svim ex-jugoslovenskim, evropskim i internacionalnim (svjetskim) kongresima i inostranim časopisima. Napomenut ćemo da je na trećem međunarodnom kongresu za studente i mlade istraživače održanom na Nacionalnom univerzitetu fizičke kulture, sporta i turizma u Moskvi (Rusija) od 05. do 06. 11. 2008. godine od 300 radova zauzeo prvo mjesto. Nadamo se da će opet uspješno predstaviti Univerzitet u Tuzli na narednom 16. godišnjem kongresu Europskog koledža sporta u Liverpool-u koji će se održati od 06. do 09. 07. 2011. godine, na Univerzitetu John Moores.

Odlazak na ovaj kongres su potpomogli su Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta na čelu sa ministricom dr.sc. Nađom Avdibašić Vukadinović, rektor Univerziteta u Tuzli prof. dr.sc. Enver Halilović, dekan Fakulteta za tjelesni odgoj i sport dr.sc. Vlatko Šeparović i Olimpijski Komitet Bosne i Hercegovine na čelu sa predsjedavajućim dr.sc. Izetom Rađom.

 

Slika 1. Otvaranje 4. NTS-a 2011. godine u centru Skenderija
 
Slika 2. Dodjela priznanja 4. NTS-a 2011. godine na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja (Dr. sc. Almir Atiković)
 
Slika 3. Zatvaranje 4. NTS-a 2011. godine na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja (Prof. dr. Izet Rađo)
 

Slika 4. Gosti 4. NTS-a 2011. godine na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja

 
Slika 5. Plakat 4. NTS-a 2011. godine

 

 

FAKULTET ZA TJELESNI ODGOJ I SPORT