UNIVERZITET U TUZLI

obavijest


Google


www untz.ba
home > aktuelnosti > obavijest
 

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU
Tuzla, 02.10.2010. godine

 

 

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

POVODOM INCIDENTA NA FILOZOFSKOM FAKULTETU

 

 

Povodom incidenta na Filozofskom fakultetu u Tuzli Senat Univerziteta održao je hitnu vanrednu sjednicu 02.10.2010. godine na kojoj je zaključeno da je taj događaj samo eskalacija pritisaka u dramatičnoj formi kojima je Univerzitet izložen već godinama, posebno u periodu završetka jedne i prelaska u novu akademsku godinu.
Ti pritisci dolaze sa različitih strana i imaju za cilj ostvarivanje različitih kratkoročnih interesa, kao što su upis većeg broja studenata od konkursom predviđenog, davanje dodatnih ispitnih rokova, ublažavanje uslova za prelazak iz godine u godinu, polaganje ispita bez ispunjenja elementarnih kriterija i slično.

 

Senat Univerziteta u Tuzli, vođen jasno definiranim stavovima o očuvanju autonomije i digniteta visokog obrazovanja, posebno njegove odgovornosti u moralnoj i vrijednosnoj obnovi našeg društva, najoštrije osuđuje svaki, pa i jučerašnji nasrtaj na integritet naših profesora i saradnika u nastavi i zahtijeva od svih nadležnih organa da ovom incidentu posveti odgovarajuću pažnju.

 

Istovremeno ohrabrujemo naše profesore, saradnike u nastavi i sve uposlenike Univerziteta da, sve svoje radne obaveze obavljaju po najvišim standardima profesionalnosti i uz dosljedno poštivanje zakonskih i etičkih normi.
Pozivamo najširu javnost da nam pruži podršku u našoj opredijeljenosti da dosljedno realiziramo antikorupciona opredjeljenja Univerziteta u Tuzli.

 

 

 

PREDSJEDNIK SENATA

Prof.dr.sc. Enver Halilović