UNIVERZITET U TUZLI

obavijest


Google


www untz.ba
home > aktuelnosti> obavijest
 

UNIVERZITET U TUZLI
Tuzla, 14.04.2009. godine

 

Odgovor na telegrame saučešća povodom tragično nastradalih 

        u zemljotresu u Italiji

 

Rektor Univerziteta u Tuzli, dr.sc. Džemo Tufekčić je prošle sedmice uputio telegrame saučešća i ponudio pomoć stradalima u katastrofalnom zemljotresu u Italiji. Telegrami su upućeni institucijama iz Italije sa kojima naš Univerzitet ima plodonosnu saradnju. Stigao je i odgovor sa Univerziteta u Bologni. Njegov sadržaj objavljujemo u cjelosti.

Dragi prijatelji na Univerzitetu u Tuzli,

Pokazali ste se kao pravi prijatelji u trnucima katastrofe koja je zadesila našu zemlju, pokazavši na najbolji način šta je ljudska humanost i saosjećajnost. Još jednom zaista hvala na vašem gestu. Do danas je, zahvaljujući efikasno organizovanoj nacionalnoj civilnoj zaštiti, (čije predstavnike ste imali priliku upoznati prošle godine tokom Ljetnog univerziteta u Tuzli), sposobnnim djelovanjem ukazana pomoć narodu pogođenom zemljotresom u gradu Aquila (koji se nalazi nešto više od 350 km udaljen od Ravenne), tako da mi nismo uključeni u aktivnosti oko spašavanja.

Kao grad i Univerzitet u Ravenni, mi smo obavijestili civilnu zaštitu o našim mogućnostima uljučenja u akciju, te sada čekamo dalje instrukcije. Informisaćemo vas o razvoju događaja, a način na koji će Ravenna pomoći je najviše finansijske prirode. Na terenu su prisutni mobilni timovi i čete za spasavanje iz regije Emilia Romagna, kao i nekoliko volontera iz Ravenne.

Vama se najljepše zahvaljujemo, puno pozdrava,

Giovanni Gabbianelli
Univerzitet u Bologni