UNIVERZITET U TUZLI

obavijest


Google


www untz.ba
home > projekti/stipendije > obavijest
 

UNIVERZITET U TUZLI
Ured za međunarodnu saradnju

 

 

Stipendije za studij na Evropskom koledžu u Parmi (CEP)

 

Ministarstvo vanjskih poslova Republike Italije dodjeljuje bosansko-hercegovačkim državljanima 3 stipendije u trajanju od 10 mjeseci za pohađanje studija Napredne Diplome Evropskih Studija (DASE) na Evropskom koledžu u Parmi (CEP) za akademsku godinu 2010./2011.

CEP uživa značajnu poziciju među institucijama visokog obrazovanja iz oblasti prava, ekonomije i politike Evropske unije.
Studij DASE je namijenjen kandidatima iz evropskih zemalja koji su diplomirali pravne, ekonomske, političke, društvene i jezičke nauke. Neophodna diploma za stjecanje stipendije je trogodišnja diploma ili specijalistička diploma (3+2) ili ekvivalentna diploma.

Studenti koji na kraju studija imaju položene ispite predviđene programom DASE, i koji su predali Master rad na jednu od evropskih tematika, imat će priliku da steknu diplomu univerzitetskog Mastera prvog ili drugog stepena od strane Univerziteta LUISS Guido Carli u Rimu te od Univerziteta Suor Orsola Benincasa iz Napulja. Univerzitet LUISS će dodjeljivati diplome Master prvog stepena za nosioce trogodišnjih ili specijalističkih diploma dok će Univerzitet Suor Orsola Benincasa iz Napulja dodjeljivati Master diplome drugog stepena za nosioce specijalističkih diploma.

Jezici na kojima će se odvijati nastava na Evropskom koledžu u Parmi su italijanski, engleski i francuski, stoga kandidati moraju raspolagati sa dobrim znanjem najmanje jednog i diskretnim znanjem nekog drugog od tri naveda jezika.

Mjesečni iznos stipendije je 1.000 eura od kojih će kandidat uplatiti u korist Collegio di Parma sumu od 900 eura radi pokrića troškova prehrane, smještaja, gradskog prijevoza i dodaktičkog materijala. Preostalih 100 eura ostaju na raspolaganju kandidatu za sitne troškove.

Troškovi osiguranja u slučaju bolesti i nezgode biti će izravno na teret italijanskog Ministarstva vanjskih poslova.

Prijave na Natječaj kandidati moraju uputiti on line ispunjavanjem obrasca koji je dostupan na internet stranici Ministarstva vanjskih poslova: http://borseonline.esteri.it/borseonline/it/index.asp.

U obrascu kandidat treba izabrati rubriku „Progetto speciale Collegio Europeo di Parma DASE“, u dijelu gdje se nalazi spisak ponuđenih stipendija, popuniti sva polja što podrazumijeva i polje o državljanstvu.
Posljednji rok za podnošenje prijava je 05. juni 2010 do 24h
.
O prijavama na natječaj odluku donosi Zajednička komisija koja će se sastati u Ministarstvu vanjskih poslova do kraja mjeseca jula.

Nadležni ured će saopštiti imena kandidata koji su dobili stipendiju kao i rezervnih kandidata.