UNIVERZITET U TUZLI

obavijest


Google


www untz.ba
home > aktuelnost i> obavijest

UNIVERZITET U TUZLI
Ured za međunarodnu saradnju
Tel: 300 526
Fax: 300 528

STIPENDIJE ZA NOVU AKADEMSKU GODINU 2006/2007

Osnovne informacije

Za akademsku godinu 2006/2007 Češka Republika nudi bosansko–hercegovačkim studentima tri stipendije za prvi stepen visoke škole (bakalarski) i magistarski studijski program i jednu stipendiju za doktorski studijski program ze neke od čeških javnih visokoškolskih ustanova.

Standardni period studija prema bakalarskom programu traje 3-4 godine. Studije se završavaju za završnim ispitom, a njegovim sastavnim dijelom je odbrana bakalarskog rada. Apsolventi stiču zvanje Bakalar Bc. (ili prvi stepen visoke škole). Standardni period studija prema magistarskom programu je 4-6 godina, a u slučaju da nastavlja na bakalarski program traje 2-3 godine. Studije se završavaju državnim završnim ispitom a njegovim sastavnim dijelom je odbrana diplomskog rada. Apsolventi stiču titulu: inžinjer (Ing.), magistar (Mgr.), inžinjer arhitekture (Ing.arch.), doktor medicine (MUDr.), stomatolog (MDDr.), doktor veterine (MVDr.).

Standardni period studija doktorskog programa traje tri godine. Studije se završavaju državnim doktorskim ispitom i odbranom dizertacijskog rada. Apsolventi stiču akademsku titulu doktor (PhD.) ili doktor teologije (ThD.).

Kandidati za stipendiju, koji ne govore češki, imaju priznatu stipendiju za godišnje pohadjanje škole jezika i stručne pripreme. Na kraju moraju uspješno položiti prijemni ispit, sa sadržajem, obimom i u formi koju odredjeni fakultet ili visoka škola odredi. Sve informacije oko prijemnog ispita kandidati mogu dobiti u toku pripreme jezika i stručne pripreme.

Predavanje zahtjeva

Kandidati moraju poslati najkasnije do 23. Novembra 2005. na adresu Ambasade Češke Republike sljedeću dokumentaciju.

  • Formular zahtjeva – skenirani formular sa zalijepljenom slikom. Popunjeno na Engleskom ili na Češkom jeziku, otkucano ili čitko napisano velikim štampanim slovima, podrazumjeva se adresa stalnog prebivališta u dvije posljednje godine, foto-kopija putne isprave, ukoliko je izdata, namjera studija i biografija, koja će sadržavati sve informacije o svakom započetom i završenom studiju kandidata sa adresama obrazovnih institucija, te podataka o zaposlenju (ime firme, adresa, položaj i sadržaj posla koji se vrši – posebno se tiče kandidata za doktorski program), zbir svih boravaka u inostranstvu i svih putovanja u zadnjih pet godina. Zahtjev mora biti potpuno i uredno popunjen, inače se neće uzimati u obzir.

  • U slučaju bakalarskog ili magistarskog (4-6 godina) studija treba priložiti kopiju o završenom srednjem obrazovanju srednjoj školi, kod studenata posljedneg razreda kopiju tri svjedočanstva preostalih razreda.

  • U slučaju nastavljanja magistarskog studijskog programa treba priložiti kopiju diplome ili druge potvrde o državnom (bakalarskom) ispitu i potvrdu iz koje će biti očite pojedinosti o prethodnom studiju.

  • U slučaju doktorskog studijskog programa treba priložiti

- kopiju diplome ili druge potvrde o završetku magistarskog studijskog programa, potvrdu o završnom državnom magistarskom ispitu, iz koje će biti očite pojedinosti o prethodnom studiju.

- pregled publicističkog djelovanja i predstavu o stručnoj problematici, na koje se kandidat u svojoj doktorskoj dizertaciji sprema usmjeriti (na Češkom ili Engleskom jeziku).

Na osnovu procjene priloženih dokumenata Ambasada Češke Republike će izabrati kandidata na razgovor, koji će se održati u zgradi Ambasade u prvoj polovini decembra. Studentima će istovremeno biti date na raspolaganje Informacije za priznavanje stipendije Češke Republike od strane Vlade Češke Republike, koje sadrže sve potrebne podatke koje se tiču oko stipedija, studija i svih formalnih informacija u vezi s tim.

Struka

Na visokim školama u CR je moguce studirati sljedeće struke:

  • tehnička, tehnološka i matematičko–fizička ( mašinska, tekstilna, hemijsko–tehnološka, elektrotehnička, informativna tehnologija, rudarsko-geološka, atomska i fizikalno inžinjerska, gradjevinska, saobraćajna, drvna )
  • ljekarska i prirodnonaučna ( medicina, veterina, farmacija, životna okolina, šumarstvo, baštovanstvo i zemljoradničke struke, zemljoradnja tropska i suptropska )
  • humanitarna ( pravo, jezici, filozofija, socijalne nauke, teološka struka )
  • ekonomska ( ekonomija i menadžment, trgovačko poduzetnička struka )
  • tjelesni odgoj i sport

Preporučuju se:

  • studije na Institutu za tropsku i suptropsku poljoprivredu pri Češkom poljoprivrednom Univerzitetu u Pragu, gdje postoji mogućnost studirati ekonomiku i sistem upravljanja, mehanizaciju zemljoradnje, biljnu produkciju i životinjsku produkciju tropa i subtropa.
  • studije obučarske i galanterijske tehnologije na Tehnološkom Fakultetu Univerziteta Tomaša Bati u Zlinu. Trenutno sada ne postoji na svijetu ni jedna visoka škola, koja ima kompletno akreditovano bakalarski, magistarski i doktorski studij u oblasti kožno preradjivačke industrije.

Materijalno i finansijsko obezbedjenje za stipendiste

Stipendija pokriva samo neophodne troškove u vezi boravka i studija u Češkoj Republici. Priznato je standardno vrijeme i period studija po programu.

Za dodatne informacije posjetite web stranicu Ambasade Česke Republike: www.mzv.cz/sarajevo

Adresa Ambasade je: Franjevačka 9, 71000 Sarajevo.