UNIVERZITET U TUZLI

obavijest


Google


www untz.ba
home > projekti/stipendije > obavijest
 

UNIVERZITET U TUZLI
Ured za međunarodnu saradnju

 

 

STIPENDIJE VLADE ČEŠKE REPUBLIKE 2010-2011


Vlada Češke Republike (ČR) je za školsku 2010-2011 godinu obezbijedila sredstva za 9 stipendija za studente iz Bosne i Hercegovine, odnosno za dva programa:

Program na engleskom jeziku
5 stipendija za postdiplomske (magistarske) ili postdiplomske (doktorske) studije na engleskom jeziku. Prioritet imaju oblasti: agrikultura, ekonomija (trgovina) i informatika. Ovaj program predpostavlja vrlo dobro poznavanje engleskog jezika sa obavezom polaganja testa u ambasadi.

Program na češkom jeziku
4 stipendije za dodiplomske ili postdiplomske (magistarske) studije na češkom jeziku. Prioritet imaju oblasti: zdravstvena fizika (radijacijska zaštita u medicini), tehničko-ekonomski smjerovi i društveni smjerovi. Ovaj program uključuje i godinu dana pripreme u centru za jezičke pripreme Karlovog Univerziteta u ČR.

Za program na češkom jeziku možete aplicirati i za studij u drugim oblastima, navedene prioritetne oblasti imaju određenu prednost ali ni u kom slučaju ne isključuju ostale oblasti.

Rok za prijave u oba programa je 15. novembra 2009.

Vladina stipendija u oba programa uključuje: besplatno školovanje, besplatnu zdravstvenu zaštitu i iznos od 9.000 CZK (cca. 700 KM) za ostale troškove.

Prijave se primaju u Ambasadi Češke Republike u Sarajevu. Aplikacioni formular i detaljnije informacije o vladinim stipendijama, kao i o stipendijama drugih institucija u Češkoj Republici možete naći na stranicama ambasade: http://www.mzv.cz/sarajevo. Kontakt osoba je Ognjen Grebo, Odjeljenje za razvojnu saradnju, tel: 033 447 525.