home >


SASTANAK REKTORA JAVNIH UNIVERZITETA U FEDERACIJI S FEDERALNIM PREMIJEROM

U Vladi Federacije Bosne i Hercegovine održan je sastanak federalnog premijera dr. sc. Nedžada Brankovića, federalnih ministara Melihe Alić i Perice Jelečevića i sekretara federalne Vlade Ismeta Trumića s rektorima univerziteta u Tuzli, Sarajevu, Mostaru, Zenici i Bihaću – prof. dr. sc. Džemom Tufekčićem, prof.dr. Farukom Čaklovicom, prof. dr. sc. Fuadom Ćatovićem, prof. dr. sc. Sabahudinom Ekinovićem i prof. dr. sc. Refikom Šahinovićem. Razmotreni su stavovi i prijedlozi Rektorske konferencije Bosne i Hercegovine, kako bi se zajednički riješili problemi s kojima se susreću javni univerziteti u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Univerzitete u napretku i radu sputava kantonalna nadležnost u visokom obrazovanju koja dovodi do neravnopravnog položaja univerziteta, kao i različiti nivoi plaća zaposlenicima u visokom obrazovanju po kantonima, koje su u nekim slučajevima ponižavajuće.Univerziteti imaju problema i s nedostatkom prostora i kadrova u odnosu na broj studenata, kao i nerazumijevanjem inspekcijskih organa.

Pobrojani, kao i veliki broj drugih problema doveli su univerzitete do stanja golog preživljavanja, bez mogućnosti i perspektive daljeg razvoja, pa je krajnje vrijeme da se uz pomoć i podršku faderalne Vlade postojeći trend zaustavi – stav je članova Rektorske konferencije.
Premijer Branković je istaknuo kako se problem nadležnosti negativno održava na funkcioniranje velikog broja značajnih oblasti, među kojima je i visoko obrazovanje. U cilju pronalaženja rješenja Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke će do kraja aprila sačiniti protokol o saradnji s Rektorskom konferencijom s prijedlozima zajedničkih koraka ka prevazilaženju ovog stanja. Na tim će osnovama federalna Vlada pokrenuti konkretne inicijative i prema kantonima, s ciljem da se ostvare jednak položaj univerziteta i profesora, kao i uvjeti studiranja.

Posebno će se raditi na stimuliranju naučno-istraživačkog rada putem formiranja Fonda za nauku na federalnom nivou - rečeno je na ovom sastanku.

 

Premijer 2 Premijer 1 Premijer 3
Premijer 4 Premijer 5
Created using LightBox Web Gallery Generator